Despre relații
- Hits: 1830

Obiectivul unei conversații intime este acela de a oferi înțelegere, nu soluții. Încercarea prematură de a rezolva problema partenerului îl poate determina pe acesta să se închidă în sine.
Iată cele trei abilități pe care le prezentăm în seminarul nostru pentru cupluri, abilități necesare într-o conversație intimă.
1. Exprimă sentimentele prin cuvinte cât mai potrivite
Această abilitate a fost numită ,,focalizare” de către clinicianul Eugen Gendlin. Gendlin spunea că atunci când reușim să găsim imaginile potrivite, frazele potrivite, metaforele și cuvintele potrivite pentru a exprima emoțiile noastre, simțim un fel de ușurare sau detensionare în trupul nostru.
2. Pune întrebări deschise
A doua abilitate pentru o conversație intimă este aceea de a-ți ajuta partenerul să-și exploreze sentimentele prin întrebări deschise. Pune-i întrebări de felul: ,,Care este cel mai dezastruos scenariu pe care ți-l imaginezi în această situație?” sau fă afirmații de explorare: ,,Spune-mi povestea acestui lucru!”.
3. Exprimă empatie
Într-o convesație intimă primele două abilități te ajută să înțelegi gândurile, sentimentele și nevoile partenerului tău. A empatiza înseamnă să comunici înțelegere cu privire la gândurile, emoțiile și nevoile partenerului, chiar dacă vezi lucrurile diferit.
Restaurarea artelor
Relația noastră cu artele, în special în contextele protestante și neoprotestante este una deficitară și asta deoarece nu cunoaștem modul în care Dumnezeu privește acest domeniu. În nenumărate contexte Dumnezeu se revelează poporului Său folosindu-se de forme care astăzi sunt încadrate ca fiind arte. În al doilea rând, a fi artist poate fi o chemare specifică din partea lui Dumnezeu. Această chemare poate fi strâns legată de umplerea cu Duhul Sfânt și l-aș aminti aici pe Bețaleel căruia Dumnezeu i-a dat pricepere pentru tot felul de lucrări. În același timp el apare ca fiind prima persoană descrisă în Biblie ca fiind umplută de Duhul lui Dumnezeu iar Duhul Sfânt are în acest context rolul de a răscumpăra și ghida imaginația umană. Nu cred că Dumnezeu a intenționat să fim doar executanți ai designului Său. Dacă ar fi fost așa, Bețaleel avea nevoie strict de cunoștințe tehnice și de instrucțiunile revelate lui Moise. Vedem însă că darurile primite de el sunt mult mai complexe : “l-am umplut cu Duhul lui Dumnezeu, cu înțelepciune, cu pricepere și cunoaștere pentru tot felul de lucrări, ca să creeze proiecte de artă, să prelucreze aurul, argintul și bronzul, să taie și să fixeze pietre scumpe, să prelucreze lemnul și să facă tot felul de lucrări artizanale.” (versiunea NTR). Observăm deci o reînnoire a minții care dă naștere unei creativități ieșite din comun, care la rândul ei se revarsă printr-o multitudine de forme.