Blog

Restaurarea artelor

Relația noastră cu artele, în special în contextele protestante și neoprotestante este una deficitară și asta deoarece nu cunoaștem modul în care Dumnezeu privește acest domeniu. În nenumărate contexte Dumnezeu se revelează poporului Său folosindu-se de forme care astăzi sunt încadrate ca fiind arte. În al doilea rând, a fi artist poate fi o chemare specifică din partea lui Dumnezeu. Această chemare poate fi strâns legată de umplerea cu Duhul Sfânt și l-aș aminti aici pe Bețaleel căruia Dumnezeu i-a dat pricepere pentru tot felul de lucrări. În același timp el apare ca fiind prima persoană descrisă în Biblie ca fiind umplută de Duhul lui Dumnezeu iar Duhul Sfânt are în acest context rolul de a răscumpăra și ghida imaginația umană. Nu cred că Dumnezeu a intenționat să fim doar executanți ai designului Său. Dacă ar fi fost așa, Bețaleel avea nevoie strict de cunoștințe tehnice și de instrucțiunile revelate lui Moise. Vedem însă că darurile primite de el sunt mult mai complexe : “l-am umplut cu Duhul lui Dumnezeu, cu înțelepciune, cu pricepere și cunoaștere pentru tot felul de lucrări, ca să creeze proiecte de artă, să prelucreze aurul, argintul și bronzul, să taie și să fixeze pietre scumpe, să prelucreze lemnul și să facă tot felul de lucrări artizanale.” (versiunea NTR). Observăm deci o reînnoire a minții care dă naștere unei creativități ieșite din comun, care la rândul ei se revarsă printr-o multitudine de forme.

Despre relații

Obiectivul unei conversații intime este acela de a oferi înțelegere, nu soluții. Încercarea prematură de a rezolva problema partenerului îl poate determina pe acesta să se închidă în sine.
Iată cele trei abilități pe care le prezentăm în seminarul nostru pentru cupluri, abilități necesare într-o conversație intimă.

1. Exprimă sentimentele prin cuvinte cât mai potrivite
Această abilitate a fost numită ,,focalizare” de către clinicianul Eugen Gendlin. Gendlin spunea că atunci când reușim să găsim imaginile potrivite, frazele potrivite, metaforele și cuvintele potrivite pentru a exprima emoțiile noastre, simțim un fel de ușurare sau detensionare în trupul nostru.

2. Pune întrebări deschise
A doua abilitate pentru o conversație intimă este aceea de a-ți ajuta partenerul să-și exploreze sentimentele prin întrebări deschise. Pune-i întrebări de felul: ,,Care este cel mai dezastruos scenariu pe care ți-l imaginezi în această situație?” sau fă afirmații de explorare: ,,Spune-mi povestea acestui lucru!”.

3. Exprimă empatie
Într-o convesație intimă primele două abilități te ajută să înțelegi gândurile, sentimentele și nevoile partenerului tău. A empatiza înseamnă să comunici înțelegere cu privire la gândurile, emoțiile și nevoile partenerului, chiar dacă vezi lucrurile diferit.

Lansare de carte

Tiberiu Ciubotari are 48 de ani, este căsătorit de peste 25 de ani şi are 2 copii,Tudor și Răzvan, ambii studenți. „Așteaptă-te la minuni” nu este prima carte scrisă de el, dar este primul roman. A ales proza, deci implicit ficțiunea, dintr-un motiv foarte simplu: Mintea noastră ficționează toată ziua şi plecând de la această realitate, mesajul pe care vrei să-l comunici este mai ușor și mult mai facil de transmis. Până la urmă, Domnul Isus a fost un expert al ficțiunii, folosindu-se de nenumărate pilde atunci când a vrut să accentueze ceva.

De ce „Așteaptă-te la minuni”? Pentru că cel care nu crede în minuni va practica superstiția. Din acest motiv, cartea iese din conturul clasic al unui roman și dincolo de coaja narațiunii, ea oferă soluții, dar mai ales pune întrebări fundamentale: „Cum își poate depăși omul scârba de sine?”, „Cine suntem noi cu adevărat?” sau „Care este taina binecuvântării?”. Dacă ai astfel de frământări, atunci... „Așteaptă-te la minuni”!

Conferinţa „Îndrăznește”

Umblarea cu Dumnezeu se aseamănă cu un dans în doi. El face un pas spre tine.Tu faci un pas spre El. Apoi, în tandem, vă mișcați în sincron. Ce urmează este o provocare continuă, pentru că tot ce face Dumnezeu este dincolo de limitele noastre. Dragostea Sa este extravagantă. Credincioșia Lui nu are sincope. Împărăția din care vine și pe care o zidește aici are alte fundamente. Uneori arătările Lui depășesc rațiunea noastră și nu de puține ori e nevoie să renunțăm la noi, la agendele şi dorințele noastre pentru a-I simți prezența. Am numit această conferință „Îndrăznește”, pentru că, paradoxal, este nevoie de curaj ca să te poți abandona în mâinile Lui.

Richard Heard, cel care va vorbi la această conferință este un om extrem de pasionat de Dumnezeu și Împărăția Sa. Este păstorul unei biserici de peste 4.000 de membri din Houston şi peste 5.000 de lideri din întreaga lume îl socotesc părinte spiritual sau mentor. Cuvintele lui sunt adânc ancorate în acest abandon total.  

Concert „Not an Idol”

Astăzi trăim vremuri de har, vremuri în care ispita cea mai mare este să crezi că poți trăi fără Dumnezeu. Cântecul „Să-L văd pe Dumnezeu” vorbește despre faptul că lumea decăzută în păcat ne poate copleși cu plăcerile ei deșarte, dar copiii lui Dumnezeu pot să se înalțe spre o altă lume, din clipa în care încep să-L vadă pe Dumnezeu dintr-o inimă curată, spălată în sângele Domnului Isus Hristos. Versurile nu exprimă o dorință de a-L vedea pe Dumnezeu parţial sau doar ca pe un străin față de care poți să ai cel puțin o formă de respect, ci o dorință aprinsă a inimii, un sentiment de uimire copleșitoare și adorație pentru Persoana lui Dumnezeu, pe Care vrem să-L iubim, tânjind după prezența Sa și așteptându-L cu dor! Să-L văd pe Dumnezeu este conceptul noului album „Not an idol”, care conține piese îmbibate de Adevărul întemeiat pe Cuvântul lui Dumnezeu. Cântecele se adresează atât publicului credincios, care se poate închina și lăuda pe Domnul prin piesele Zbor, Simt cum reverși, Al Tău pe veci, Prieten Bun, cât și publicului care are nevoie să-L cunoască pe Dumnezeu şi să se îndrăgostească de El, prin mesajele evanghelistice ale pieselor Ca să mă convingi, Vreau să mă întorc și nu în ultimul rând - Să-L văd pe Dumnezeu

„Ferice de cei cu inima curată, căci ei vor vedea pe Dumnezeu!” (Matei 5:8)​